Pilotnú fázu vzdelávacích kurzov ING 4.0 máme úspešne za sebou. Ukončili sme prvé kurzy a rozdali prvé absolventské certifikáty. V priebehu leta odborné tímy doladili obsahy pre jesenný semester, a paralelne pripravujú obsahy ďalších modulov. Hodnotenia účastníkov a odbornej verejnosti potvrdili správne nastavenie formátu aj obsahu kurzov.


Pilotné kurzy nám potvrdili správnosť konceptu, ale zároveň odhalili detaily, ktoré je potrebné ošetriť,“ informuje Martin Morháč, člen riadiaceho výboru vzdelávacieho programu ING 4.0. Dopĺňa ho ďalší člen riadiaceho tímu, profesor František Duchoň: „Uvedomujeme si veľkú zodpovednosť, ktorú voči obsahu máme. Preto sme počas leta aktívne upravovaliť obsah na základe pripomienok a spätnej väzby, ktorá vznikla počas pilotných kurzov.“

Hovorí sa, že teoretické poznatky vám dajú do rúk mapu, a overené skúsenosti vietor do plachiet. V takto vyváženom pomere najnovších poznatkov a úspešných praktických príkladov sme obsah kurzu vytvárali. Akademici a praktici si sadli za jeden stôl, aby v kurzoch poskytli účastníkom znalosti potrebné pre ich ďalší profesijný rozvoj a napredovanie podnikov.

Martin Morháč v tejto súvislosti vyzvihol postoj univerzitných pedagógov: „To, čo ma najviac príjemne prekvapilo, bol postoj univerzitných pedagógov k nastaveniu obsahu pre ľudí z praxe. Vo všetkých 4 moduloch bol evidentný záujem pripravený obsah ešte vylepšiť, a upraviť ho pre praktickú aplikáciu. Dôležité je uviesť, že sa neukázala žiadna potreba robiť zásadnejšie zmeny do pripravených materiálov.

Učíme to, čo podniky reálne potrebujú

Účastníci pilotnej fázy výučby hodnotili formát a obsah kurzov vysoko pozitívne. František Duchoň s jemnou nadsázkou konštatuje, že nečakal iné hodnotenie: „Už pri príprave kurzov programu ING 4.0 som z každej strany cítil, že to nemôže dopadnúť inak ako dobre,“ a pokračuje: „Vytvorili sme hodnotný obsah, výborne sa podarilo zapojiť do tvorby obsahu samotných ľudí z praxe. Práve tieto informácie sú pre účastníkov neoceniteľné.“

Odborné tímy pripravovali program viac ako tri roky. Témy sme vygenerovali na základe špecializovaných prieskumov trhu, a postavili na dôsledných analýzach potrieb priamo so zástupcami podnikov. Násladne sme ich rozpracovali do vzdelávacích obsahov. V kurzoch tak podporujeme práve tie zručnosti, ktoré dnes podniky reálne potrebujú.

Absolvent pilotného kurzu v module Inteligentná údržba Rastislav Scherk, Data Generation & Analytics zo spoločnosti Continental Tires Slovakia, ocenil zameranie kurzu: „Obsah kurzu je rôznorodý a zameraný aj na nové trendy v rámci údržby, o ktorých by sme mali mať vedomosť pri riadení procesu údržby alebo jeho podpore.“

Dôraz na praktické cvičenia

Účastníci vyzdvihli kvalitu praktických workshopov. Lukáš Sliacky, IT špecialista zo spoločnosti Hollen, absolvent kurzu Robotiky a pokročilej robotiky, hodnotí: „Prínosné a podnetné bolo najmä praktické cvičenie. Účastníkovi rozšírilo celkový obraz o problematike. Počas celého priebehu kurzu je možné sa pýtať. A lektori sa venujú každej otázke v dostatočnom rozsahu.

Pridáva sa Roman Tonhauser zo spoločnosti Esab, absolvent Modulu Zber dát, ich analýza a strojové učenie, ktorý ocenil, že: „V kurze boli použité konkrétne príklady z praxe ako sa pomocou vyhodnotenia dát dá vyriešiť mnoho problémov. Veľmi pútavé bolo praktické cvičenie priamo na fakulte, kde si každý účastník kurzu mohol vyskúšať spracovanie a analyzovanie dát.“ K pozitívnemu hodnoteniu praktických workhopov sa pridal aj Lukáš Scherk: „Je na nich možnosť nadviazať nové kontakty a hlavne zdieľať skúsenosti aj s ostatnými účastníkmi.

A ako zhrnúť pilotnú fázu kurzov? Snáď len odcitujeme dovetky hodnotení absolventov: „Rád sa zúčastním podobných kurzov aj v budúcnosti,“ skonštatoval Roman Tonhauser. „Pokiaľ to bude možné, rád sa zúčastním aj ďalších kurzov v tomto formáte,“ vyjadril sa Lukáš Sliacky. To, že sa chcú absolventi do opäť vrátiť, je pre každého zainteresovaného na príprave programu to najlepšie hodnotenie.


Záujem o účasť na vzdelávaní je veľký, a miesta v jesenných kurzoch ING 4.0 sa postupne napĺňajú. Preto odporúčame registrovať sa čo najskôr. Pripomíname, že účasť zamestnancov malých a stredných podnikov prefinancujeme v plnej výške ceny kurzu!